Loading...
5 10, 2018

Number of treatments according to the Global Fistula Map

By |2018-10-05T14:37:50+00:00oktober 5th, 2018|Uncategorized|0 Comments

The Global Fistula Map reports that between 2010 and 2013, only 60,280 women received fistula repair surgery; about 15,000 per year, on average. At roughly 15,000 surgeries completed each year, while one million women suffer, it is evident that for every single woman who receives treatment, at least 50 – likely more – go without.

Share
26 01, 2016

blog

By |2016-03-18T16:41:47+00:00januari 26th, 2016|Health & Wellbeing|0 Comments

vrouwen afrika-2In sommige Afrikaanse landen zit het in de cultuur dat de vrouw alleen in the bush haar kind krijgt. Ook met begeleiding gaat het lang niet altijd goed. Vrouwen om de vrouw heen, moedigen haar aan om door te blijven persen. De vrouw krijgt ook veel te veel te drinken. Het idee daarachter is dat het kind eruit kan stromen. Dat pakt niet goed uit, want een volle blaas belemmert juist de bevalling. Vaak wordt er te laat deskundige hulp gezocht. In sommige Afrikaanse culturen is een vrouw niet veel waard en wil de man geen geld aan medische hulp uitgeven. De zware bevalling wordt gezien als vloek of straf, nadat er gezegd wordt dat de vrouw ontrouw is geweest of het kind niet wil.

Miljoenen

De schatting is dat meer dan twee miljoen vrouwen in Afrika en Azië dagelijks moeten leven met de gevolgen van VVF. De urine loopt constant ongehinderd weg, de vrouw ziet altijd en overal zomaar een plasje tussen haar voeten verschijnen of krijgt natte kleren. De vrouw is altijd nat en dat maakt haar leven kapot. Het is niet alleen hinderlijk maar geeft ook infecties aan huid en vagina en grote kans op nierbekkenontstekingen.

Problemen

Alsof de lichamelijke problemen al niet erg genoeg zijn, krijgt de vrouw ook te maken met sociale problemen. De vrouw is altijd nat en ruikt naar urine. Niemand wil bij haar in de buurt zijn. Op een matras slapen is verleden tijd en reizen onmogelijk. De vrouw is altijd alleen, want in een groep verkeren kan ze niet. De vrouw staat verstoting door man en familie te wachten. Ze kan niet meer van nut zijn. In Afrika hecht men grote waarde aan goede verzorging van het lichaam; de stinkende vrouw wordt veracht, ze is onwaardig. Er rest haar niet anders dan terug te keren naar haar familie, die haar vaak niet terug wil. De vrouw woont min of meer gedwongen buiten de gemeenschap in een hutje, in de rimboe of naast een vuilnisbelt. In de uitzichtloze situatie laten veel vrouwen, die rouwen om de dood van hun eerstgeboren kind dat ook hun enige kind zal zijn, zich uitdrogen. Dan verliezen ze tenminste geen urine meer. Uitdroging geeft in een warm klimaat verschrikkelijke lichamelijke gevolgen. Velen schamen zich en verdragen het niet dat ze er niet meer bij horen. Zelfdoding ligt op de loer.

Hulp

Diverse organisaties en particulieren zetten zich in om de vrouwen met VVF te helpen. Een van die vrouwen is de van Ameland afkomstige Stieneke de Wind, die vrouwen opereert zonder kosten te berekenen. Op Ameland wordt geld ingezameld door Stichting Furaha om haar daarbij financieel te steunen. Furaha betekent vreugde, geluk in het Swahili. Een operatie geeft een vrouw haar leven terug, waarna ze weer vreugde en geluk kan ervaren.

Share